o jedzeniu, ekologii i nie tylko
Blog > Komentarze do wpisu
rosół z perliczki

Najlepszy rosół jaki dotąd jadłam. Aromatyczny a przy tym bardzo delikatny w smaku.

Perliczka ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich ptaków hodowalanych także jest idealna, dla tych którzy zaczeli rok z obietnicą stracenia wagi (160kcal na 100 g).

Ma bardzo niską zawartość cholesterolu  a do tego jest bogata w kwasy nienasycone.

Polecam ją również podczas specjalnych okazji, kiedy np chcecie zabłysnąć wyjątkowym gościom:)

składniki:

1,2 kg perliczki

włoszczyzna (4 marchewki, 2 pietruszki, połowa selera, por)

ziele angielskie

listek laurowy

cebula

pieprz

sól

koperek

przygotowanie:

Odmrożoną perliczkę dokładnie oczyszczamy. wkładamy do garnka wraz z warzywami, bez soli, a cebulę opalamy na palniku.

Gotujemy na wolnym ogniu około 1 h, od czasu do czasu zbierając szumowiny chociaż akurat tutaj ich zbyt dużo nie ma.

Sprawdzamy twardość warzyw i gotujemy jeszcze na bardzo wolnym ogniu około 0,5 h- 1h (wszystko zależy jaką twardość mają warzywa i mięso).

Rosól podajemy z domowym makaronem oraz posypujemy koperkiem.

smacznego!

poniedziałek, 07 stycznia 2013, ola7

Komentarze
2013/01/07 20:25:18
Rosół wygląda pysznie, pozdrawiam cieplutko :-).
kontakt: ola7@gazeta.pl
Top Blogi