o jedzeniu, ekologii i nie tylko
Blog > Komentarze do wpisu
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

 

Niby nic a cieszy*.

W smaku orzechowo-kwaskowata, ideálna na świeżą bagietkę ale sprawdza się też w opcji jako pesto z makaronem.

Można kombinować ile wlezie.

Jedna z moich ulubionych.

 

Składniki:

200 g słonecznika (pestki)

125 g suszonych pomidorów**

ząbek czosnku

pieprz

sól

Przygotowanie:

1.     Słonecznik uprażyć na patelni aż poczujemy zapach a ziarenka się lekko      zarumienią

2.     Połowę pomidorów ze słoika włożyć do blendera, dodać około 2 łyżki oliwy    z pomidorów. Wsypać uprażony słonecznik i czosnek.

3.     Wszystko zblendować, jeśli pasta wyjdzie za gęsta trzeba dolać oliwy z pomidorów.

4.     Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

 

Wyjaśnienie:

* nie wiem czy euforia nie jest przedwczesna ale cieszę się, że idzie wiosna.

** ilość dodanych pomidrów będzie za każdym razem inna, bos ą pomidory z dużą ilością wody wtedy trzeba dodać ich więcej. Konsystencja pasty ma być taka jak klasyczne pesto.

poniedziałek, 03 marca 2014, ola7

Polecane wpisy

Komentarze
judik1119
2014/03/04 18:56:28
Lubię i słonecznik i suszone pomidory, więc jestem bardzo ciekawa tej pasty!
-
anytsujx
2014/03/13 11:32:41
Dla mnie coś nowego, wygląda bardzo ciekawie i brzmi pysznie, pozdrawiam cieplutko :***
-
anytsujx
2014/04/20 21:51:36
Wesołych Świąt !:).
-
madzik120
2015/01/29 14:06:28
Rewelacyjne połączenie, zrobiłam i wyszło pyszne!!!!!
kontakt: ola7@gazeta.pl
Top Blogi