o jedzeniu, ekologii i nie tylko
Blog > Komentarze do wpisu
migawki świąteczne i duszone boczniaki

Migawki ze świąt z rodzinnego miasta. Marzanny pod Miejskim Domem Kultury:) Ciechanów da się lubić.



Miały być krokiety ze szpinakiem. Nawet miesiąc temu zaanonsowałam je na fejsie.Miejsce ich zajmie dostojny boczniak. Do tej pory kompletnie przeze mnie nie doceniony a od kilku tygodniu ukochany i najważniejszy w mojej kuchni.

Robię z nimi jajecznicę, duszę z warzywami lub jem uduszone wyłącznie na maśle. Krótko mówiąc, zajadam się boczniakami.

A bardziej wykwintnie robię je jako gulasz inspirowany Beouf Stroganowem czyli Boczniak Stroganow:)

Składniki:

0,5 kg boczniaków

2 marchewki

1 cebula

1 papryka czerwona

4 ogórki kiszone

puszka groszku

natka pietruszki

sos sojowy

pieprz

Przygotowanie:

1.Boczniaki umyć i pokroić w cienkie paski.Marchewkę, cebulę i paprykę pokroić w dowolny sposób.

2.Na głebokiej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić marchew, cebulę i boczniaki. Podlać trochę wodą. Dusić około 10 minut

3.Dodać pokrojony (w paski w moim przypadku) ogórek kiszony, paprykę, odsączony groszek. Dusić około 15-20 minut.

4. Doprawić sosem sojowym i pieprzem. Na końcu wrzucić świeżą natkę pietruszki.

 

wtorek, 29 kwietnia 2014, ola7

Polecane wpisy

Komentarze
anytsujx
2014/05/22 23:03:55
Fajne zdjęcia, boczniaków jeszcze nie jadłam ...
-
dagmara_osowska
2014/12/04 15:20:17
Serdecznie zapraszam Twój blog do nawiązania współpracy z Mikserem Kulinarnym:
zmiksowani.pl

Nie wiem czy wiesz, ale Mikser Kulinarny jest serwisem zrzeszającym polskie blogi kulinarne. Obecnie posiada ponad 4 000 blogów w bazie, z których pobrał już ponad 600 000 przepisów kulinarnych. Nasz serwis jest jednym z najpopularniejszych serwisów kulinarnych w Polsce. Dzięki nam, fani kuchni utworzyli już ponad 25 000 wirtualnych książek kulinarnych, w których zapisali ponad 400 000 przepisów do wypróbowania na później! Twoje przepisy też mogą się w nich znaleźć :)

pozdrawiam!
kontakt: ola7@gazeta.pl
Top Blogi