o jedzeniu, ekologii i nie tylko
środa, 29 lutego 2012
piersi z tymiankiem duszone w białym winie

Te piersi są pyszne bo, po pierwsze nie są suche, a po drugie pięknie przechodzą smakiem ziół i czosnku.

Spokojnie można je podać na uroczystą kolację a następnego dnia można wykorzystać do sałatki.

Składniki:

2 piersi z kurczaka z hodowli ekologicznej (one są mniejsze i mają bledszy kolor)

garść tymianku

2 ząbki czosnku

białe wino

sól ziołowa (Kamis Specialite)

pieprz kolorowy w młynku firmy Kamis Specialite

Przygotowanie:

Umyte, posolone i popieprzone piersi obsmażam na oliwie z oliwek, po 1 minucie z obu ston. Dodaję pokrojony na cienkie plastry czosnek, zalewam pełną szklanką białego wina, dodaję tymianek.

Wszystko duszę pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15-20 minut.

Smacznego 


poniedziałek, 27 lutego 2012
placki z mąki kukurydzianej z gruszkami

W koszyczku z owocami leżała sobie gruszka, taka już trochę oklapnięta. Myślałam co by z niej zrobić i wpadłam na pomysł, że zjemy ją w placuszkach w niedzielę na śniadanie.

Bardzo nam smakowała w takiej wersji:)

składniki:

1 szklanka mąki kukurydzianej (może być oczywiście dowolna)

2 całe jajka z hodowli ekologicznej

jedna gruszka

mleko

sól

przygotowanie:

Do miski wsypuję mąkę, wbijam jajka, szczyptę soli i wszystko mieszam. 

Niestety mleko zazwyczaj dodaje na oko tak, aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego.

Wszystko ze sobą łączę i na koniec dodaję pokrojoną w małe cząstki gruszkę.

Smażę na maśle i posypuję cukrem pudrem

Smacznego


środa, 22 lutego 2012
kapuśniak na żeberkach

Taki kapuśniaczek i to w taką pogodę!!??? Poezja.

Zaspokaja podniebienie i daje energię. Uwielbiam go

 

składniki:

na wywar:

duża porcja żeberek

4 marchewki (pokrojone w kostkę)

2 pietruszki (pokrojone w kostkę)

seler

por

cebula 

sól

pieprz

ziele angielskie

Z tych składników gotujemy wywar. Ja gotowałam około 1 -1,5 h. 

Pozostale składniki:

800 dkg kapusty kiszonej

3-4 ziemniaków

Przygotowanie:

Po tym jak uzyskałam wywar dodałam pokrojoną kapustę kiszoną (nie odciśniętą bo lubię kwaśny kapuśniak) a w oddzielnym garnku ugotowałam pokrojone w kostkę ziemniaki, które na samym końcu dodałam już do ugotowanego kapuśniaku.

Smacznego:)


 

poniedziałek, 20 lutego 2012
biała kiełbasa po Rzymsku

Tak przyrządzoną kiełbasę jadłam w Rzymie i była to jedna z najpyszniejszych białych kiełbas jakie jadłam.... Aż do soboty, kiedy to zainspirowana zrobilam białą kiełbasę właśnie wedle tego przepisu.

Nie oszukam was jeśli powiem, że jest pyszna, aromatyczna i niewysuszona. Rozpływa się w ustach i chce się ją jeść codziennie

składniki:

4 białe kiełbaski wieprzowe

białe wino

ocet winny

czosnek

majeranek

oliwa

Przygotowanie:

Białą kiełbasę bardzo gęsto nakuwam wykałaczką.

Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, wrzucam pocięty na plastry czosnek. Na to kładę kiełbaski. Chwilę podsmażam z obu stron aż ładnie się zarumienią. 

Do kiełbas hojnie dolewam ocet winny. Przykrywam pokrywką i duszę tak przez około 10 minut (ocet ładnie zamknie nam włókna i sprawi, że kiełbasa nie będzie wysuszona). 

Po tym czasie wlewam szklankę białego półwytrwanego wina i dwie duże łyżki majeranku. Przykrywam i duszę aż sos się zredukuje.

smacznego

 

piątek, 17 lutego 2012
mielone z cielęciny

Nie przepadam za mięsem wieprzowym chociaż mielone najbardziej smakują mi u rodziców i są właśnie z łopatki. Sama jakoś nie mogę się przekonać i zazwyczaj mielone robię z cielęciny lub mieszam cielęcinę z wołowiną.

Te na które dzisiaj zapraszam są właśnie z cielęciny.

To jedno z tych dań, które zabezpiecza mi obiad na około 2-3 dni:)

składniki:

0,5 kg mielonej cielęciny

1 cebula

1 jajko

sól pieprz

bułka tarta

mleko

kajzerka

1 łyżka wody gazowanej

 

przygotowanie:

Cielęcinę wrzucam do miski, daję jajko, sól, pieprz oraz drobno pokrojoną cebulę (można ją wcześniej zeszklić na maśle ja jednak dodaję surową).

W mleku namaczam kajzerkę (rozdrabniam ją  razem z cebulą w malakserze). 

Wszystko ze sobą łączę i dodaję łyżkę wody gazowanej.

Smażę na maśle klarowanym :)

smacznego!

środa, 15 lutego 2012
donaty

Skusiłam się na zrobienie donatów na kwaśnej śmietanie po wejściu na blog dziśmamochotena.blox.pl. A co tam pomyślałam sobie, spróbuję i zobaczymy co z tego wyjdzie.

A wyszło i dobrze i źle, pewnie popełniłam kilka błędów ale chociaż wiem jakich i więcej ich nie popełnię. Może ten trening uczyni ze mnie mistrza?:)


Powtarzam za Russkayą (ja robiłam z połowy składników)

składniki:

250 g mąki ( w sumie dodałam trochę więcej bo ciasto po wyjęciu z lodówki się lepiło)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

60 g cukru

100 g kwaśnej śmietany

1/2 łyżeczki cynamonu (zachowałam ilość jak przy podwojonym składzie mąki i reszty składników)

szczypta soli

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia.

Jajka ucieramy razem z cukrem, dodajemy śmietanę, cynamon, sól i chwilę miksujemy. Do tej masy dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto, które wstawiamy na godzinę do lodówki.

Po wyjęciu rozwałkowujemy na dość grube placki (ja za pierwszym razem rozwałkowałam bardzo cienko i niestety oponki wyszły cienkie jak pergamin)i wykraiwamy szklanką duże kółka a z kółek kieliszkiem dziurki. Wrzucamy na rozgrzany olej:)

smacznego:)

poniedziałek, 13 lutego 2012
pasta jajeczna

Ta pasta kojarzy mi się z dzieciństwem, często ją kiedyś robiła moja mama. Idealnie sprawdza się na kromce świeżego razowego chleba.

Jest pyszna, ja nadal ją uwielbiam

składniki:

4 jajka

1 łyżeczka musztardy chrzanowej Kamis

1 łyżeczka majonezu

1 łyżka cienkiego szczypiorku

sól

pieprz

przygotowanie:

Ugotuj jajka na twardo po czym ostudzone obierz i rozgnieć w miseczce widelcem ( rozgnieć tak jak tobie odpowiada, ja akurat zrobiłam dosyć drobno). Dodaj pozostałe składniki i ze sobą połącz.

Dopraw solą i pieprzem wg uznania.

smacznego


piątek, 10 lutego 2012
mini marchewki z miodem i sosem sojowym

Świetny dodatek do obiadu:)

składniki:

pól opakowania mrożonych mini marchewek

2 łyżki masła

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka miodu

sól

pieprz

przygotowanie:

Do wrzącej osolonej wody wrzucam zamrożone marchewki. Gotuję około 5 minut ( do wypłynięcia).

Na rozgrzaną patelnię wrzucam masło, miód oraz sos sojowy. Przekładam łyżką cedzakową marchewki na patelnię i tak chwilę razem gotuję (okolo 2-3 minut). 

Doprawiam solą i pieprzem:)

Świetny dodatek do obiadu:)

środa, 08 lutego 2012
racuchy drożdzowe

Wczoraj w sklepie mąż złapał za małego pączka, spojrzał na mnie jak kot ze Shreka a ja spojrzałam na lodówkę, która była pod jego pączkami.

- może zrobię racuchy- spytałam prędko.

- a umiesz?- zapytał wciąż maślanymi oczami

- nie wiem ale spróbujemy- obdarowałam go gorącym uśmiechem:)

- dobra, to zrób- powiedział wypuszczając z ręki małego pączka

uff odetchnęłam z ulgą. kupiłam świeże drożdże, mleko i po dojściu do domu zaczęłam wertować internet. Przepis znalazłam na moje wypieki:)

 

składniki:

0,5 kg mąki

25 dkg świeżych drożdży 

1,5 szklanki mleka

1 jajko z hodowli ekologicznej

szczypta soli

1-1,5 łyżeczki cukru

olej (do smażenia)

cukier puder (do posypania)

przygotowanie:

Przez sitko przecedzam mąkę, dodaję szczyptę soli i łączę ze sobą. W środku robię dziurkę i kruszę drożdże oraz zalewam 0,5 szklanki mleka (resztę dodamy później), zasypuję cukrem. Mieszam i odstawiam na 10-15 minut (ja zrobilam 13 minut). 

Po tym czasie dodaję resztę mleka (ważne żeby było letnie) oraz wbijam jajko. Ja ugniotłam ciasto ręką, Odstawiałam na 1-1,5 h ( u mnie starczyło 1 h bo ciasto po wyrośnięciu zaczęło opadać).

Na patelnię wlałam olej i na wolnym ogniu smażyłam zanużając każdorazowo łyżkę w wodzie.

Na zakończenie posypałam cukrem pudrem.

Wyszły takie jak robi moja babcia.

Pyszne:)

 

poniedziałek, 06 lutego 2012
sernik bailey

 

Na moim blogu jest mało deserów.Wielu z was zna problem i wie, że nie jestem w tym temacie biegła.

Wpadłam jednak na pomysł wykorzystania na blogu ciast robionych przez moja siostrę, która to w przeciewieństwie do mnie ma się czym pochwalić:)

zapraszam na sernik bailey's- przepis pochodzi z mojewypieki.blox.pl

 

składniki:

na spód:

190 g ciastek digestive

60 g roztopionego masła

na sernik:

70 dkg twarożku kremowego (kupiłam taki w wiaderku)

3/4 szklanki cukru

4 jajka

1/2 szkl. likeru Baileys

2 łyżeczki zapachu waniliowego

czekolada gorzka

2 łyżki śmietany kremówki

Przygotowanie:

Ciastka pokruszyć blenderem i dodać rozpuszczone masło. Wyłożyć spód blachy folią aluminiową, gdyż sernik gotujemy na parze i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Pozostałe składniki (bez czekolady) wrzucić do misy i zmiksować, na koniec dodać starte wiórki czekoladowe). Masę wylać na spód z ciastek.

Tortownicę wkładamy do naczynia wypełnionego wodą do 1/3 wysokości tortownicy. Pieczemy w piekaniku na 170 stopniach przez około 1 h.

smacznego:)

Tagi
kontakt: ola7@gazeta.pl
Top Blogi