o jedzeniu, ekologii i nie tylko
środa, 27 lutego 2013
Grochówka.

To chyba ostatni dzień kiedy pozwalam sobie zrobić grochówkę. Z niecierpliowością już wyczekuję wiosny. Uwielbiam tę zupę, bo po pierwsze rozgrzewa a po drugie jest bardzo sycąca. Poniżej przedstawiam Wam zupę idealną na chłodne dni.



Składniki (na garnek średni)

1/2 paczki łuskanego grochu

2 kiełbaski

4 grubsze plasterki parzonego boczku

2 marchewki

1 pietruszka

pół selera

por

pieprz

sól

majeranek

4-5 ziemniaków

Przygotowanie:

Groch zalewam wodą (ok.4 szklanek), gotuję na małym ogniu, w międzyczasie marchewkę i pietruszkę kroję w kostkę, seler i por w całości, dorzucam do gotującego się grochu. Boczek i kiełbaskę również kroję w kostkę, na rozgrzaną patelnię wrzucam najpierw boczek, by wytopił się z niego tłuszcz, następnie kiełbaskę i smaże do momentu aż cały tłuszcz się wytopi. Następnie przelewam to do garnka z grochem i włoszczyzną, solę, pieprzę,dodaję majeranku. Wszytsko dalej gotuję aż groch będzie miękki, ja lubię gdy się rozpada. Gdy zupa jest dość gęsta można dolać wody, w zależnosci jaką konsystencję chcemy uzyskać, Na koniec obieram, kroję w kostkę ziemniaki, które lekko podgotowuje w osolonej wodzie, dodaję je na końcu do ugotowanej zupy. Często podaję z kromką razowego chleba.

Smacznego :)

 

wtorek, 26 lutego 2013
kisiel truskawkowy handmade

Dzisiaj miał być przepis na kotlety jajeczne ale będzie innym razem:-)

Od niedzieli mój mąż prosił mnie o kisiel taki domowej roboty, wzięłam się więc dzisiaj za robote i powiem wam, że ten kisiel jest rewelacyjny i bardzo szybki do zrobienia.

Nie ma w nim odrobiny chemii możecie zatem serwować go śmiało swoim maluszkom.

Pachnie truskawkami i chociaż ja użyłam swoich własnych mrożonych to w ogóle nie czuć, że to truskawki z mrożonki.

Przepis znalazłam tutaj i prawie wcale go nie modyfikowałam.

Składniki:

2 garści truskawek (ja dałam trochę więcej)

1,5 łyżeczki cukru muskovado (jeden z najzdrowszych cukrów)

3 łyżki mąki ziemniaczanej

0,5 l wody

Przygotowanie:

Truskawki razem z cukrem gotowałam na dosyć małym ogniu. Kiedy się zagotowały dodałam 1 szklankę i 0,75 wody (zimnej). 

Wszystko zagotowałam. Następnie do 0,25 szklanki wody dodałam 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dodałam do gotujących się truskawek.

Energicznie mieszając otrzymałam kisiel.

Najlepszy na świecie..bo wiem co jem i jem zdrowo:)


czwartek, 21 lutego 2013
Śledź w oleju z ogórkiem i cebulką.

 

Kompletnie niedoceniana ryba, a warto wiedzieć, że jedna z najzdrowszych. Nie żyje zbyt długo co sprawia, że przyswaja mniej substancji toksycznych.

Nie wspomnę oczywiście o tym jak dużo witamin i kwasów omega 3 mają ryby. Śledź świetnie daje sobie radę również z deprsesją, gdyż wytwarza serotonine, hormon odpowiedzialny za dobry nastrój.

Także zapraszam na śledzika:)

 

składniki:

4 śledzie matjasy

cebula

ogórek kiszony

gąski (opcjonalnie)

liść laurowy

ziele angielskie

olej rzepakowy

przygotowanie:

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją trzykrotnie co około 1h. Następnie odsączyć i pokroić w dowolne kawałki (ja preferuję wielkość na tzw ząb). W drobną kostkę kroję cebulę i ogórka kiszonego. Do słoika układam przemiennie śledzie, cebulę, ogórka kiszonego, kilka ziaren ziela angielskiego oraz liść laurowy. Jak już dojdę do końca słoika to wszystko zalewam olejem rzepakowym.

Tak przygotowane śledzie muszą postać w lodówce około 3-5 dni żeby się przegryźć. Wieczko słoika powinno być lekko uchylone tak aby nie zrobiły się gazy.

Po tym czasie układamy na półmisku i przyozdabiamy ogórkiem kiszonym, cebulką oraz marynowanym grzybkiem.

środa, 20 lutego 2013
Farsz mięsny do pierogów.

Po niedzielnym obiedzie, gdzie tradycyjnie u mnie jest rosół, zostało mięso wołowo-drobiowe. Postanowiłam więc zrobić farsz do pierogów z mięsem.

Składniki na oko (w zależności ile mięsa mamy)

- mięso wołowe

- mięso drobiowe

- cebula

- pieprz

- sól

- czosnek

- olej

Mięso mielimy przez maszynkę, a cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy cebula będzie już szklista dodajemy zmielone mięso, wyciskamy przes praskę czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz mięsny gotowy :)

 Teraz pozostaje nam tylko lepić pierogi.

Przepis na ciasto pierogowe znajduje się tutaj, zapraszam :)

 

wtorek, 12 lutego 2013
Makaron własnej roboty.

 

W niedzielę lubię podać na obiad rosół z własnej roboty makaronem.



Składniki:

0,7kg mąki pszennej

1 jajko

1 żółtko

szczypta soli

ciepła woda

Przygotwanie:

Wszystkie składniki łączę ze sobą. Wyrabiam ciasto dodając wody, do momentu aż będzie elastyczne, miękkie. Dzielę na porcję, rozwałkowuję na cienkie placki (stolnicę podsypuję mąką, by ciasto nie przywierało). Placki kroję na paski ok. 5-6cm. Podsypuję mąką  i układam pasek na pasek, kroją na cienkie kluseczki w zależności od potrzeb. Taki oto makaron możemy od razu ugotować i podawać z niedzielnym rosołkiem, resztę ususzyć i przechowywać w papierowej torebce.

Bardzo proste i zdrowe :)

 

piątek, 08 lutego 2013
hummus

Idealna pasta do śniadaniowej kanapki. Bogata w białko bardzo dobrze przyswajalne przez organizm.

Zdrowa i smaczna

składniki:

puszka cieciorki (250 g)

5 łyżek sezamu

2 łyżki oliwy (ja dodałam oliwę z oliwek)

około połowy szklanki wody (ja wykorzystalam odsączoną zalewę z cieciorki)

ząbek czosnku

wyciśniety sok z połowy cytryny

przygotowanie:

Do blendera wrzucam odsączoną ciecierzycę. Na patelni prażę sezam, do tego momentu aż zacznie uwalniać zapach i lekko się zarumieni. Następnie przekładam do blendera, dodając czosnek, oliwę z oliwek i wyciśnięty sok z cytryny.

Wszystko blenduję na gładką masę i gotowe:)

czwartek, 07 lutego 2013
Uwaga! Pączki spiskują :)

poniedziałek, 04 lutego 2013
Ryba po grecku.

Dzisiaj chcę Wam zaproponować, bardzo szybkie i tanie danie, zarówno na śniadanie, obiad i kolację, w zależności od upodobania :). A mianowicie ryba po grecku.

 

 

Składniki:

3/4kg płatów ryby np. Miruna

3/4kg marchwi

1 pietruszka

1 średni seler

3 łyżki koncentaru pomidorowego

pieprz

sól

olej

3 liście laurowe

kolendra (wedle uznania)

Przygotowanie:

Marchewkę,pietruszkę i seler ścieram na tarce o dużych oczkach. W garnku podgrzewam olej i dodaję starte warzywa, oraz kilka ziarenek pieprzu i 3 listki laurowe. Duszę do momemntu aż warzywa będą miękkie, na końcu dodaję 3 łyżki koncentrau pomidorowego, wszystko mieszam, solę i pieprzę do smaku. Odstawiam by ostygło. W tym czasie na patelni rozgrzewam olej, przygotowane filety z ryby (umyte, wysuszone) posypuję solą,pieprzem i smażę na patelni ( jeśli ktoś woli może filety obtoczyć w mące, ja wybieram wersję light :) ) Gdy usmażę już rybę, odstawiam do ostygnięcia. Następnie w miseczce (dowolne naczynie) układam warstowo: ryba-warzywa-ryba-warzywa, etc.  Na koniec skrapiam sokiem z cytryny.

Smacznego :-)

Tagi
kontakt: ola7@gazeta.pl
Top Blogi