o jedzeniu, ekologii i nie tylko
czwartek, 18 kwietnia 2013
Tort bezowy Pavlova

 

Nawet Ci którzy nie lubią tortów bezowych zachwycali się, rozpływali i prosili o jeszcze.

Co tu więcej pisać:) 

Składniki:

6 białek

220g cukru

500g śmietany kremówki

250g serka mascarpone

ok. 500g owoców leśnych (mrożone)

szczypta soli

1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)

1 łyżka miodu

1 łyżka cukru pudru 

 

Przygotowanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, aż masa będzie lśniła. Piekarnik rozgrzewamy do 1800C.

Na dwóch blachach rozkładamy papier do pieczenia. Za pomocą dużego talerza odrysowujemy okrąg. Łącznie mamy dwa okręgi na oddzielnym papierze do pieczenia. Ubitą pianą z białek wypełniamy okręgi, tak aby brzegi były nieco wyższe niż środek (można to również zrobić za pomocą rękawa). Ostrożnie wstawiamy nasze dwa blaty do piekarnika. Po 5 min temperaturę przykręcamy do 1500C i pieczemy ok. 1,5h.

Wyłączamy piekarnik i studzimy przy otwartym piekarniku.

Masa:

Śmietanę ubijamy i dodajemy serek mascarpone. Do smaku możemy dodać cukru waniliowego, bądz wanilii. Owoce jeśli mieliśmy mrożone, gotujemy, dodajemy łyżkę cukru pudru i łyżkę miodu. Odsączamy owoce (sok który nam został możemy zamrozić i wykorzystać do zrobienia domowego kiślu :)). 

Spody bezowe wyjmujemy z piekarnika i kolejno nakładamy odsączone owoce, masę mascarpone i ponownie owoce. Przykrywamy drugim spodem. Przed podaniem umieszczamy nasz tort na 2-3 godziny w lodówce. Przed podaniem, warto wierzch posypać cukrem pudrem.

Niebo w gębie :)

wtorek, 09 kwietnia 2013
duszona papryka

Użyłam tej papryki do moich naleśników. Może stanowić świetny dodatek do kasz, ryżu czy jakiegoś mięsa.

Znowu było kolorowo:)

składniki:

3 papryki (żółta, zielona, czerowna)

cebula

łyżeczka miodu

olej rzepakowy

sól

pieprz

przygotowanie:

Paprykę oczyszczam i razem z cebulą kroję w cienkie paski. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy a następnie wrzucam pokrojone warzywa. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję miód.

Smażę bardzo szybko i krótko tak aby papryka nie zmiękła.

Smacznego:)

 

piątek, 05 kwietnia 2013
Papryki faszerowane.

Od 16-tu dni kalendarzowa wiosna, tak tak, nie ma się z czego śmiać, chociaż widok za oknem zwiastuje nadejście zimy. Dosyć mam już ponurych dni i dlatego wpuszczam do kuchni trochę koloru, który niech cieszy oko i zaprasza wiosnę.

 

Bardzo proste i szybkie danie:

Składniki:

3-4 papryki w zależności od potrzeb

0,5 kg mięsa mielonego drobiowego

1 duża cebula

1/2 torebki ugotowanego ryżu 

1 jajko ekologiczne

sól

pieprz

 Przygotowanie:

Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie. Kroję cebulę w kostkę, do mięsa dodaję ugotowany ryż, cebulę (można wcześniej przesmażyć), jajko, solę i pieprzę do smaku. Papryki dokładnie myję, ścinam im kapelusiki i dokładnie oczyszczam z gniazd.

Tak przygotowane papryki napełniam farszem, przykrywam "kapeluszem" i wstawiam do rozgrzanego do 1700 piekarnika.

Do naczynia wlewam trochę wody bądz bulionu warzywnego.

Piekę aż skórka na paprykach będzie się marszczyć. Smacznego ;-)

 

Tagi
kontakt: ola7@gazeta.pl
Top Blogi