o jedzeniu, ekologii i nie tylko
wtorek, 12 lutego 2013
Makaron własnej roboty.

 

W niedzielę lubię podać na obiad rosół z własnej roboty makaronem.



Składniki:

0,7kg mąki pszennej

1 jajko

1 żółtko

szczypta soli

ciepła woda

Przygotwanie:

Wszystkie składniki łączę ze sobą. Wyrabiam ciasto dodając wody, do momentu aż będzie elastyczne, miękkie. Dzielę na porcję, rozwałkowuję na cienkie placki (stolnicę podsypuję mąką, by ciasto nie przywierało). Placki kroję na paski ok. 5-6cm. Podsypuję mąką  i układam pasek na pasek, kroją na cienkie kluseczki w zależności od potrzeb. Taki oto makaron możemy od razu ugotować i podawać z niedzielnym rosołkiem, resztę ususzyć i przechowywać w papierowej torebce.

Bardzo proste i zdrowe :)

 

Tagi
kontakt: ola7@gazeta.pl
Top Blogi