o jedzeniu, ekologii i nie tylko
wtorek, 08 stycznia 2013
Smaczna sałatka.

I tak oto zaczął się nam karnawał, niebywale krótki w tym roku... Zatem czas zacząć karnawałowe szaleństwo!

Na pewno wśród nas są tacy, którzy planują zróbić  karnawałowe party w domu,  polecam Wam szybką a zarazem smakowitą sałatkę :)

składniki:

pół paczki makaronu typu muszelki

suszone pomidory

ziarna słonecznika

ser mozzarella

2 piersi z kurczaka (bądz jedna podwójna)

puszka kukurydzy

przyprawa pikantny kurczak, np. prymat



przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente, pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawie pikantny kurczak, smażymy na patelni aż mięso będzie soczyste i miękkie.Odstawiamy do ostygnięcia. Kukurydzę odcedzamy.Suszone pomidory, kulkę mozzarelli kroimy w kostkę. Ziarna słonecznika prażymy na patelni. Gdy mięso i makaron ostygnie, dodajemy pozostałe składniki, polewamy olejem z pomidorów (ilość wg. uznania) na koniec posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika. Gotowe.

niedziela, 15 maja 2011
zielone warzywa

Mało kiedy w mojej kuchni pojawiają się produkty gotowe a zwłaszcza kostki rosołowe czy też najnowszy produkt na rynku bulionetka Knorra. Ale....przyszedł do mnie któregoś pięknego dnia mejl z zaproszeniem na gotowanie z mistrzem kuchni Knorra. Nie mogłam z tego nie skorzystać. Wyniosłam ze spotkania bardzo dużo praktycznej nauki ale także i teorii.

W związku z tym eventem zobligowana jestem zamieścić przepisu wykorzystujące bulionetkę. I robię to bez wyrzutów sumienia, że mój blog niesie za sobą ideę zdrowego żywienia bo bulionetki Knorra to nie jest chemia. Wiele na ten tamat wysluchałam i wiem jak wiele staranności firma wkłada aby ich produkt był naturalny.

A teraz kilka słów o potrawie...

Lubię kiedy kuchnia jest prosta, nie znoszę stania przy kuchni i czekania na kolejne etapy potrawy bo jestem bardzo niecierpliwą osobą. A że idzie lato to koniecznie trzeba pozbyć się nadmiaru kilogramów. Dlatego danie to jest mało kaloryczne ale sycące i bardzo zdrowe

Użyłam do tego wszystkich zielonych warzyw: brokuł, cukinia i mrożoną zielona fasolkę.

składniki:

1/2 brokuła

1 szklanka wody

1/2 cukinii

garść fasolki szparagowej zielonej

1 bulionetka Knorr

przygotowanie:

na patelnie wrzucam wszystkie warzywa nie dodajęc żadnego tłuszczu . Duszę przez kilka minut po czym dodaję bulionetkę.

Nie solę bo bulionetka robi to za mnie:)

Na koniec doprawia pieprzem

Smacznego

Przypominam, że konkurs będzie trwał jeszcze kilka chwil więć śpieszcie się z Waszymi propozycjami:)

 

 

niedziela, 31 października 2010
sałatka śledziowa

Ostatnio koleżanka poprosiła mnie bym przygotowała na urodziny jej córeczki jakąś sałatkę. zaproponowałam śledziową. Niestety nie spotkałam się z jej entuzjazmem ale ja się uparłam. Gwarantowałam jej, że będzie wszystkim smakować.

Nie myliłam się, zniknęła ze stołu jako pierwsza, i chociaż zdjęcia nie oddają jej uroku smakowego to naprawdę warto ją zrobić.

Składniki:

4 płaty śledziowe

2 jabłka

1 marchewka

3 jajka (do środka idą same białka)

2 ogórki kiszone

1 słoik majonezu

sól

pieprz

Przygotowanie:

Płaty śledziowe moczę w wodzie przez całą noc aby straciły swoją słoność. Następnego dnia kroję je w prostokąty (około 2cm na 4 cm). Pozostałe składniki kroję w dość dużą kostkę. Od jajek oddzielam żółtko i do sałatki dodaję jedynie białko.

Dodaję sól i pieprz oraz majonez

Żółtka kruszę i w ten sposób dekoruję sałatkę. Smacznego!!

środa, 27 października 2010
sałatka warzywna

Ta sałatka to klasyk. Obecny prawdopodobnie w każdym domu na codzień i od święta.

Ja zrobiłam ją na weekend żeby było co pojeść podczas wspólnych śniadań.

Sałatka wyszła bardzo dobra ale zawdzięczam to warzywom ugotowanym w rosole. To bardzo poprawia smak sałatki i sprawia, że mąż prosi o więcej.

Wszystkie użyte warzywa pochodzą z bezpośrednich upraw od rolników.

składniki na 2 osoby:

2 marchewki

1 pieruszka

por

kawałek selera

ziemniak

ogórek kiszony

1/2 puszki zielonego groszku

jedno jajko

majonez

musztarda

sól

pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa gotuję w rosole, po ostudzeniu drobno kroję. Groszek odsączam na durszlaku i dodaję do pokrojonych warzyw.

Doprawiam łyżeczką musztardy, majonezem, solą i pieprze. Sałatka najlepiej smakuje drugiego dnia.

Smacznego

poniedziałek, 18 października 2010
sałatka turecka z ziemniakami

Sałatka prosta, smaczna i sycąca. Jenda z moich ulubionych. Jadłam ją po raz pierwszy w tureckiej restauracji i nigdy nie miałam jej dość. Zrobiłam więc swoją, prawie identyczna.

Jeśli ją zrobicie nie pożałujecie:)

Składniki:

4 ziemniaki (trzeba wybrać takie żeby nie były sypkie, najlepiej kleiste)

3 pomidory

1 cebula

2 kolorowe papryki

pęczek natki pietruszki

sok z jednej cytryny

olej

Przygotowanie:

ziemniaki gotujemy tak aby były lekko twarde aby nie rozpadły się w sałatce. Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Wyciskamy sok z jedenej cytryny i zalewamy olejem.

Sałatka powinna się przegryżć, także dobrze aby przed podaniem włożyć ją na jakieś 2 h do lodówki.

Smacznego!

wtorek, 10 sierpnia 2010
panierowany camembert na sałacie z jagodowym dresingiem

Ten dresing to był absolutny eksperyment. W lodówce pozostały mi jagody a do tej sałatki pasował mi właśnie owocowy dresing.

Wyszło pysznie, żeby nie powiedzieć genialnie:)


Składniki:

ser camambert

jajko

bułka tarta

sałata (ja miałam mieszankę sałat)

arbuz

garśc jagód

ocet

oliwa z oliwek

miód


Przygotowanie:

Ser obtoczyć w roztrzepanym jajku oraz tartej bułce i smażyć po 3 minuty z każdej strony. 

Na talerzu ułożyć sałate i pokrojonego arbuza. Na górze położyć upieczony ser i polać dresingiem.

Dresing przygotowałam w następujący sposób: zagniotłam jagody z łyżką miodu dodałam oliwy oraz octu wg uznania. Generalnie chodziło o to żeby nie był mdły.


Gotowe..Pyszne i zdrowe:)


poniedziałek, 02 sierpnia 2010
Bakłażan w pomidorach

Kolejny przepis na danie, które dobre jest na ciepło i na zimno. Ja uwielbiam je na zimno dlatego przygotowałam je właśnie dziś kiedy za oknem jest 30 stopni:).

Uwielbiam taka pogodę. Niech takie lato trwa jak najdłużej:)


Składniki:

1 bakłażan

1 cebula

1 puszka pomidorów

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

listki bazyli

Przygotowanie:

Bakłażana pokroić w kostkę i posypać solą. Odczekać minimum godzinę (bakłażan jest jak gąbka, chłonie wszystko w co się go włoży, dlatego należy spuścić z niego trochę soków żeby się uspokoił z tym wciąganiem:)odcisnąć go i przemyć z soli.

Następnie podsmażamy go na oliwie i zdejmujemy. Na patelni podsmażamy czosnek z cebulką i wlewamy puszkę pomidorów oraz dodajemy bakłażana. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz świeżą bazylią.

Wszystko dusimy około 15-20 minut.

Smacznego



 

środa, 28 lipca 2010
sałatka z tuńczykiem

Ta sałatka to alternatywa na ciepłe dni. Ja w te upały nie byłam w stanie jadać normalnych, ciepłych obiadów. 

Kombinowałam strasznie, zresztą da się to zauważyć u mnie na blogu. 

Standardowo do tej sałatki używa się majonezu ja zastąpiłam go jogurtem naturalnym

Tą sałatkę jadać można na śniadanie, obiad i kolacje. Mi satrczyła na dwa dni.


składniki:

1 opakowanie ryżu

1 puszka tuńczyka

1 puszka kukurydzy

3 ogórki kiszone

2 jajka na twardo

1 łyżeczka chrzanu

2 łyżki jogurtu naturalnego


przygotowanie:

wszystkie składniki należy pokroić w kostkę i wrzucić do miski.

Wcześniej ugotować ryż i poczekać aż ostygnie. Na cedzaku odsączyć tuńczyka i kukurydzę.

Połączyć wszystko ze sobą dodać chrzan i jogurt. Wstawić do lodówki.


Polecam bo warta spróbowania.

piątek, 21 maja 2010
sałatka arbuzowa

Pomysł podpatrzony u Pascala Brodnickiego, z książki "po prostu gotuj".

Nie wymaga żadnej modyfikacji. 

Sałatka jest lekka i bardzo pożywna. Najlepiej smakuje następnego dnia kiedy arbuz puści soki. 

W upalne dni orzeżwi smakiem i aromatem arbuza.

Jedna z moich ulubionych. Zadowoli najbardziej wymagającego łasucha.


Składniki:

ćwiartka pachnącego arbuza

8 rzodkiewek

2 ogórki świeże gruntowe

kiełki (ja kupiłam kiełki soi oraz mieszankę różnych)

15dkg uprażonych migdałów

4 łyżki oleju archaidowego

2 łyżki miodu

1 łyżka octu winnego


Przygotowanie:

Arbuza, rzodkiewkę i ogórka kroję w kostkę i wrzucam do miski. Dodaję kiełki.

Migdały prażę na patelni i odstawiam do ostygnięcia.

Sos:

Do miski wlewam miód, ocet i olej. Wszystko ze sobą łączę i wlewam do sałatki.


Smacznego!

 

czwartek, 20 maja 2010
sałatka z młodych ziemniaków

Dawno nie było wpisu a to dlatego, że przeszłam na zasłużoną dietę:)

Więc troche teraz będzie lżej, chociaż Mężusia trzeba dokarmiać solidnie i dlatego nie zabraknie w nadchodzącym tygodniu ulubionego makaronu.

Jeżeli ktoś lubi zapach kopru z młodymi ziemniakami to ta sałatka jest dla niego. 

Przywiozłam ten przepis od koleżanki i każdego roku zaczynam nią pierwsze dni młodych ziemniaków i małosolnego ogórka.

Jest lekka i nie tucząca. 

Smacznego:)

Składniki (porcja na dwie osoby):

5 młodych zeimniaków

2 jajka na twardo

8 filecików anchois

4 ogórki małosolne

koperek (do woli ile kto chce i jak lubi)

oliwa z oliwek


Przygotowanie:

Obrane i umyte ziemniaki ugotować i odsączone podzielić na ćwiartki. Jajka ugotowane na twardo również pokroić na ćwiartki i ułożyć na talerzu wraz z ziemniakami.

Na jajka poukładać filety z anchois oraz pokroić ogórki małosolne. Wszystko posypać koperkiem i zalać delikatnie oliwa z oliwek.


Pyszne:)


 

 

 
1 , 2
Tagi
kontakt: ola7@gazeta.pl
Top Blogi