o jedzeniu, ekologii i nie tylko
piątek, 18 lipca 2014
gdzie mnie można teraz znaleźć

Wszystkich fanów zdrowożyj serdecznie zapraszam na www.hamaczek.com.pl .

Teraz właśnie tam będzie można przeczytać na bieżąco moje nowe wpisy kulinarne i nie tylko.

Zapraszam również do polubienia strony na facebooku.

 

wtorek, 27 sierpnia 2013
zakwas na domowy chleb

Przez kilka dni a dokładnie przez 4dni hodowałam zaczyn na domowy zakwas. Oto jak wygląda gotowy zakwas z mąki żytniej do pieczenia chleba.

 

Składniki:

mąka, ja użyłam żytniej BIO

ciepła woda

Przygotowanie:

Do przechowywania zaczynu  potrzebny nam będzie spory, wcześniej wyparzony słoik. 

1 dnia (wieczorem) do słoika wsypuję pół szklanki mąki i pół szlanki ciepłej, przegotowanej wody. Wszystko dokładnie mieszam drewnianą łyżką. Słoik szczelnie przykrywam folią aluminiową, ale bez gumki. Odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów. 

2 dnia rano mieszam i ponownie odsatwiam. Wieczorem powtarzam czynność z dnia pierwszego, czyli "karmię" zaczyn. Pół szklanki mąki, pół szklanki wody. Mieszam,przykrywam i odstawiam.

3 dnia rano mieszam, wieczorem powtarzam czynność "dokarmiania" zaczynu.

4 dnia rano mieszam i odstawiam. Wieczorem powatrzam "dokarmianie"

5 dnia rano, zaczyn jest gotowy by upiec pyszny domowy chlebek :) 

* gdy zaczyn zacznie nam mocno rozsnać, zawsze możemy go zamieszać. 

czwartek, 18 lipca 2013
Moje zioła.

Przedstawiam Wam moje ogródkowe zioła: lawendę, bazylię i miętę :)

 

środa, 06 marca 2013
smak z dzieciństwa- moja babcia by się obraziła

Na blogach zaobserwowałam sponsora, który chwali się, że jego soki przypominają nam smak dzieciństwa. Prosi o komentarz  z czym kojarzy się nam sok malinowy.

Mnie owszem kojarzy się z babcią. Ale z babcią, która nade wszystko dbała o to co jemy:)

Sok malinowy Paola jest daleki od smaku soku, który dawała nam babcia. Daleki jest nie tylko smakowo ale także a może przede wszystkim składowo.Na widok składu nie jedna babcia dostanie ostrej palpitacji serca.

oto skład (jest widoczny na każdej butelce trzeba tylko odwrócić i przeczytać):

syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, woda, zagęszczony sok malinowy (0,32 %) koncentraty (czarna porzeczka, marchew) regulator kwasowości : kwas cytrynowy, barwnik: karmel amoniakalno siarczynowy, aromat.

Imponująca jest tutaj zawartość soku malinowego- całe 0,32 %. Chociaż nie powiem, trzymałam w ręku sok malinowy, który nie miał w ogóle malin:)

Smacznego

piątek, 01 marca 2013
Zielony Nurt.

 

 

 

Niedawno dostałam przesyłke z firmy Zielony Nurt z produktami do wypróbowania, w pełni naturalne.

Już niebawem na blogu zagości przepis z użyciem jednego z nich :)

czwartek, 04 sierpnia 2011
już za chwileczkę już za momencik

Kochani,

za chwilę wylatuję na upragnione i wyczekane wakacje:)

Zarządzam więc przerwę na najbliższe trzy tygodnie ale potem....wrócę z nowymi inspiracjami i chętnie je tutaj zaprezentuję.

do uslyszenia:)

Ola


wtorek, 17 maja 2011
wyłoniłam zwycięzców- rozwiązanie konkursu

Dzisiaj o 24 dobiegł końca ogłoszony na moim blogu konkurs.

Dostałam od Was bardzo dużo ciekawych przepisów,które chętnie wykorzystam i zaprezentuje na moim blogu. 

Nie będę ukrywać, że wybór był bardzo trudny bo każdy przepis był bardzo fajny i chętnie przyznałabym nagrodę każdej z Was. Niestety tak się nie da i trzeba wyłonić trzy osoby do których pojedzie blender ufundowany przez firmę Knorr.

Oto lista wygranych:

1. Just My Delicious - za pomysł na który sama bym nigdy nie wpadła. Za tą tęczę, którą swoją drogą uwielbiam zaraz po deszczu. Bardzo mi się ten przepis podobał i dlatego postanowiłam go nagrodzić.


2. monika-perzanowska - za jedną z najprostszych sałatek, na którą już mam ochotę.


3. ladyarven - za zdjęcie dania, które jak na nie patrze to czuję zapach sezamu i kurczaka i miodu:). Zrobie jest lada dzień:)


 

Bardzo proszę abyście przesłały mi na mejla swoje adresy oraz telefony komórkowe.

Raz jeszcze wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie bardzo dziękuje i zapraszam do odwiedzania mojego bloga:)

Ola

piątek, 29 kwietnia 2011
pokaż na co Cie stać:)- konkurs

Od dzisiaj ruszamy z konkursem.

Ma być prosto, kolorowo i smacznie. Można w przespisach wykorzystać bulionetki Knorra (bo to w końcu sponsor naszych nagród), ale nie trzeba bo czekam na przepisy na słodko i na słono.

Konkurs potrwa do 16 maja do 23:59 i zaraz 18 maja ogłoszę wyniki. Wszystkie swoje prace proszę wysyłać na adres ola7@gazeta.pl

Nagrodą w konkursie jest blender ufundowany przez Knorr (Unilever)

 

zapraszam:)


sobota, 23 kwietnia 2011
chcę życzyć Wam....

Życzę Wam Zdrowych i Spokojnych Świąt, w domowej i pełnej miłości atmosferze.


środa, 17 listopada 2010
Proszę Państwa oto RUDA


Kochani,

przedstawiam Wam Rudą, która prawie zawsze towarzyszy mi przy kulinarnych popisach...z nadzieją na kawałek surowego mięsa:).

bardzo lubi wyjezdzac kilka dzielnic dalej do Cioci Mery (do sanatorium) wraca rozpieszczona i bardzo zadowolona.

Ma też Ciocię Ancię (Paris), która jak przychodzi to ja wygłaszcze i wyczesze aż do skóry. Ruda to lubi bardzo i chociaż gadać jeszcze nie umie, to mruczy leniwie, kiedy tylko któraś z cioć ją odwiedza.

Trzeba też wiedzieć, że Ruda jest jak pies. jak wracam do domu to zawsze czeka w progu i szybko ucieka do kuchni do swojej miski...:)


 

 
1 , 2
Tagi
kontakt: ola7@gazeta.pl
Top Blogi